Zeleninový vývar



Říká se, že i ten sebe horší vývar je pořád lepší než voda. Dneska už se dají sehnat dobré bujony v kostce i v bio kvalitě, ale když doma zbývá nějaká ta zelenina, dá se takový vývar snadno udělat i doma. Navíc jej můžeme zamrazit v dávkách, jaké potřebujeme, a je hned po ruce.



Na zeleninový vývar potřebujeme:
  3 mrkve
  kousek bulvového celeru
  2-3 řapíky celeru
  kousek bílého zelí
  1-2 cibule
  1 rajče
  3 stroužky česneku
  2 bobkové listy
  5 kuliček nového koření
  celý pepř (množství podle preferencí)
  sůl
  bylinky jako je petržel, pažitka, libeček nebo smil italský (připomíná maggi) a další
  a samozřejmě voda cca 2 l

Většinu zeleniny nasucho opečeme na pánvi, vývar tím získá lepší chuť a barvu. Všechny suroviny dáme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni asi hodinu. Vzniklý vývar přecedíme, a buď z něj uděláme polévku, nebo jej přidáme do omáčky, rizota, pomazánek,...
Zbylou zeleninu z vývaru, jako mrkev a celer, nemusíme vyhazovat. Dá se využít do salátu nebo pomazánek.

FitBlogies

Ahoj, jmenuji se Petra. Mám tak trochu jiný pohled na svět a snažím se i v těžkých situacích zachovat úsměv a optimismus. A co pro mě znamená být fit? Je to nejen cvičení, strava a péče o tělo celkově, ale i ta duševní stránka, kdy je člověk sám se sebou vyrovnaný. Pokud by vás cokoliv zajímalo napište mi na mail: hawlovapetra@seznam.cz

Žádné komentáře :

Okomentovat