Domácí veka



Většina z nás má své oblíbené pomazánky a oblohy na chlebíčky, ale i tak lze chuťovky na Silvestra vylepšit domácí vekou.

Domácí veka:
2 ks cca 30 cm
  500 g hladké pšeničné mouky (lze zkombinovat i s celozrnnou pšeničnou moukou)
  zarovnaná lžička cukru
  vrchovatá lžička soli
  1/2 kostky droždí
  30 g oleje
  cca 250 ml vlažné vody



Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažnou vodu a necháme droždí rozpustit. Poté přidáme ostatní suroviny a vytvoříme tužší hladké těsto, které necháme asi půl hodiny kynout.



Nakynuté těsto rozdělíme na dvě části, ze kterých vyválíme placku tlustou cca 1,5 cm. Placku srolujeme do válečku, který necháme dalších 30-45 minut kynout. Těsto může být jen lehce pomoučené, jinak by se po srolování nespojilo.



Troubu vyhřejeme na 220°C, do rozpálené trouby (či nádoby v troubě) nalijeme asi 0,5 dcl vody a vložíme nakynuté veky. Pečeme asi 15 minut dozlatova.


Už jste dělali domácí veku?


FitBlogies

Ahoj, jmenuji se Petra. Mám tak trochu jiný pohled na svět a snažím se i v těžkých situacích zachovat úsměv a optimismus. A co pro mě znamená být fit? Je to nejen cvičení, strava a péče o tělo celkově, ale i ta duševní stránka, kdy je člověk sám se sebou vyrovnaný. Pokud by vás cokoliv zajímalo napište mi na mail: hawlovapetra@seznam.cz

Žádné komentáře :

Okomentovat