Perníčky nejen na Vánoce (bez rafinovaného cukru)


Nastává čas vánočního pečení, letos to u nás bude poprvé ve veganském ražení. Jelikož už pár týdnů omezujeme i rafinovaný cukr, tak jsem to chtěla zkusit i u cukroví, no a jako holka z Pardubic je nemyslitelné, abychom doma na Vánoce neměli perníčky. Jsou to první (krásně voňaví) poslové, že už se k nám Vánoce blíží, i když to venku třeba tak vůbec nevypadá. Vezmeme to pěkně z gruntu i s výrobou perníkového koření.

Perníčky:
Perníkové koření (cca 2 lžíce koření)
  1 hvězdička badyánu
  7 kuliček nového koření
  7 hřebíčků
  1/2 lžičky anýzu
  1/2 lžičky koriandru
  1 lžička skořice

V hmoždíři či v mlýnku rozemeleme koření. Je možné, že se koření nerozemele úplně na prášek, takže jej doporučuji před dalším použití přesít přes sítko. Pokud máte některá koření koupená už namletá (v mém případě skořice a koriandr), tak je můžeme přidat až na konec do prosáté směsi koření. Do koření patří ještě citrónová kůra, tu jsem dala až do těsta, aby se při tvorbě koření neutvořila hrouda, která by nešla dobře zapracovat do těsta.




Perníčky (cca 4 plechy perníčků)
  200 g rozinek
  200 ml vody
  3 lžíce melasy (např.: třtinové, není nutné)
  80 g kokosového oleje (rozehřátého)
  150 g hladké mouky
  300 g celozrnné pšeničné mouky
  1 lžička sody
  kůra z 1 citrónu
  1-2 lžíce perníkového koření (podle chuti)
  1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu

Rozinky spolu s vodou necháme alespoň 2 hodiny namočené a poté je rozmixujeme na kaši, kterou těsto osladíme. Je pravda, že perníčky slazené rozinkami, nebudou tak sladké jako ty s cukrem a medem, ale v záplavě toho cukru o Vánocích si myslím, že to neuškodí. Do rozinkové kaše můžeme ke konci ještě přimíchat melasu, která dodá perníčkům krásnou barvu.
Smícháme všechny sypké suroviny spolu s citrónovou kůrou a přidáme rozinkovou kaši s melasou a kokosový olej. Vypracujeme hladké vláčné těsto, pokud by těsto příliš lepilo, můžeme do něj zapracovat na pracovní ploše ještě trochu celozrnné mouky. Takto připravené těsto dáme do lednice do druhého dne odpočinout.



Druhý den těsto vyndáme z lednice s předstihem, aby nebylo příliš ztuhlé. Vyválíme silnější plát těsta, ze kterého vykrajujeme všemožné tvary a pečeme při 200°C asi 8-10 minut. Pokud je pečeme, tak aby byly pouze zespodu lehce zlatavé (to je asi těch 8 minut) pečení, zůstanou i měkké. Aby se perníčky leskly, lze je před pečením potřít vodou s trochou agáve sirupu, či jiného podobného sladidla. 
Zdobit se dají polevou z cukru a citrónové šťávy, kouskem mandle přidané do perníčku před pečením anebo čokoládou.

Už jste pekli cukroví bez rafinovaného cukru?

FitBlogies

Ahoj, jmenuji se Petra. Mám tak trochu jiný pohled na svět a snažím se i v těžkých situacích zachovat úsměv a optimismus. A co pro mě znamená být fit? Je to nejen cvičení, strava a péče o tělo celkově, ale i ta duševní stránka, kdy je člověk sám se sebou vyrovnaný. Pokud by vás cokoliv zajímalo napište mi na mail: hawlovapetra@seznam.cz

Žádné komentáře :

Okomentovat