Domácí chilli pasta (sambal oelek)



Až budete mít cestu kolem obchodu, ve kterém budou za rozumnou cenu chilli papričky, můžete si zkusit vyrobit vlastní chilli pastu, kterou můžete použít při přípravě pokrmů, použít ji do dipů nebo samotnou k finální konzumaci pro ty otrlejší.
Chilli papričky obsahují kapsaicin, který způsobuje jejich pálivost. Jsou výborné na prohřátí organismu, zrychlují metabolismus a obsahují další prospěšné látky, jako je vitamín C, železo, měď nebo třeba draslík. 

Domácí chilli pasta
(cca 2 malé skleničky)
250 g chilli papriček
3 lžíce vinného octa
1 lžíce soli
cca 1 dcl voda



Chilli papričky opláchneme a zbavíme stopek. Pokud použijeme celé papričky i se semínky, pouze je rozkrájíme na třetiny. V druhém případě je rozpůlíme, zbavíme semínek a opět rozkrájíme. Takto připravené chilli papričky vložíme do hrnce, podlijeme vodou a vaříme 10-15 minut do měkka. Poté slijeme vodu a papričky rozmixujeme s octem a solí (mixovat lze v mixéru i tyčovým mixérem). Pokud chceme klasický sambal oelek mixujeme krátce, aby vznikla hrubá pasta.
Takto už je chilli pasta hotová. 
Pokud ji chceme skladovat delší dobu, tak pastu ještě provaříme a přendáme do čistých skleniček, které po naplnění otočíme na 5-10 minut dnem vzhůru. Po otevření pastu uchováváme v lednici.







FitBlogies

Ahoj, jmenuji se Petra. Mám tak trochu jiný pohled na svět a snažím se i v těžkých situacích zachovat úsměv a optimismus. A co pro mě znamená být fit? Je to nejen cvičení, strava a péče o tělo celkově, ale i ta duševní stránka, kdy je člověk sám se sebou vyrovnaný. Pokud by vás cokoliv zajímalo napište mi na mail: hawlovapetra@seznam.cz

Žádné komentáře :

Okomentovat